Zorgboerderij

Voor veel kinderen uit de doelgroep is een zorgboerderij een fijne plek. Het buiten zijn, de rust en ruimte en het contact met dieren, zijn vaak van goede invloed op het prikkelgevoelige kind. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat de omgang met dieren veel positieve effecten kan hebben voor kinderen, op allerlei gebied. Als u meer wilt lezen over de invloed van dieren op kinderen, ga dan naar de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren www.licg.nl of naar het submenu Paardrijden op deze website.

Het vinden van de juiste zorgboerderij, niet te ver van huis, blijkt vaak niet eenvoudig. De overkoepelende organisaties waarbij zorgboerderijen zijn aangesloten, kunnen u hierbij helpen. Dit zijn bijvoorbeeld Stichting Landzijde (website www.landzijde.nl), de Federatie Landbouw en Zorg (website www.zorgboeren.nl) en Stichting Heemz.org (website www.heemz.org)

Via de kieswijzer op de website www.ikwilloeigoeiezorg.nl kunt u uitgebreid zoeken naar een zorgboerderij bij u in de buurt, o.a. op soort beperking, leeftijd, afstand e.d.

Het is belangrijk om zelf te gaan kijken bij een zorgboerderij om de sfeer te proeven en te kijken of het een goede plek is voor uw kind. Ga eerst vrijblijvend kijken (zonder uw kind) op een moment dat de boerderij open is, zodat u een goed beeld krijgt van de situatie. Bedenk vooraf wat u belangrijk vindt zodat u weet waar u op moet letten en welke vragen u wilt stellen.