Zwemles

Zwemles is vaak erg lastig voor kinderen met autisme en/of ADHD. Alleen al de vele prikkels die daarbij horen, zoals de geluiden, het bewegende water, het weerkaatsende licht, maken het voor deze kinderen niet makkelijk. Bovendien is er onder zwemleerkrachten vaak weinig kennis over autisme en daarom weten zij ook niet goed hoe ze het beste met deze kinderen kunnen omgaan.

Het mooiste is natuurlijk als uw kind in een klein groepje zwemles krijgt, waarbij de zweminstructeur kennis heeft van de betreffende problematiek en hier op een goede manier mee omgaat door een vaste structuur te bieden, duidelijk te zijn in de uitleg en vooral veel geduld te hebben. Daarbij is het gebruik van picto’s en/of structuurkaarten aan te raden.

Maar helaas blijken dergelijke groepjes een uitzondering. De zwembaden die dit bieden kunt u vinden op de website www.unieksporten.nl en onderaan deze pagina. Vaak krijgen kinderen met deze problematiek privé zwemles, maar dan nog kan dit niet goed gaan als de kennis ontbreekt. Bruikbare tips die u kunt meegeven aan de zweminstructeur vindt u bij  Tips voor sporttrainers. U kunt de zweminstructeur natuurlijk ook verwijzen naar deze website.

Wat kunt u als ouder voor uw kind doen?

Daarnaast is het van belang dat u als ouder ook veel kunt betekenen voor uw kind. U weet immers als geen ander hoe uw kind in elkaar zit en wat wel en niet werkt. Daarom is een goede communicatie van groot belang tussen ouders en de zweminstructeur. Breng de instructeur voor de eerste zwemles op de hoogte van de problematiek, wat dit betekent voor uw kind en hoe de instructeur hier het beste rekening mee kan houden. Bespreek wat er wel en niet goed gaat tijdens de zwemles, maar ook tijdens het aan- en uitkleden en douchen van uw kind en onderzoek hoe het anders en beter kan.

Een goede voorbereiding op de zwemles is ook belangrijk voor uw kind. Ga van te voren eens kijken bij het zwembad zodat uw kind weet waar het gaat zwemmen en hoe het er daar uit ziet. Bespreek van te voren hoe een zwemles verloopt en wat er van het kind verwacht wordt. Maar bespreek de zwemles ook weer na met uw kind zodat u weet wat het moeilijk vindt en wat niet. U kunt daar dan weer op inspelen.

Met succes op zwemles

Op de website www.metsuccesopzwemles.nl vindt u allerlei tips, leuke video’s en nog veel meer om uw kind voor te bereiden en te ondersteunen voor en tijdens de zwemles.

Adressen voor zwemles met speciale aandacht voor kinderen met autisme:

Zwembad Loos (www.zwembadloos.nl) in Heiloo biedt op zaterdagochtend om 7.30 uur zwembegeleiding geheel begeleid door vrijwilligers van Stichting Gehandicapten Sport Heiloo. Ouders hebben continu zicht op hun kind. De begeleiding is vooral bedoeld om kinderen watervrij te maken. Voor meer info kunt u een email sturen naar ron@kosterselektra.nl

Zwem-, sport- en recreatiecentrum Waterakkers in Heemskerk biedt zwemles voor kinderen met een beperking. Een ouder zwemt mee met je kind en krijgt samen les van een juf. Lessen op zaterdag, tijd afhankelijk van het niveau. Voor meer informatie gaat u naar de website www.waterakkers.sportfondsen.nl.

Zwembad de Witte Brug in Castricum biedt zwemles voor kinderen met een beperking. Voor meer informatie gaat u naar de website www.dewittebrug.com of stuurt u een email naar info@dewittebrug.com.

Stichting HvMV Hulp voor Minder Validen in Heerhugowaard biedt zwemles voor kinderen met o.a. autisme. Meer informatie vindt u op de website www.hvmv.nl.