Tips voor sporttrainers

Op deze pagina vindt u tips voor sporttrainers van kinderen voor wie het niet noodzakelijk is om in een groepje te sporten speciaal gericht op kinderen met autisme. Voor deze kinderen zijn een aantal kleine aanpassingen vaak al voldoende om goed te kunnen functioneren in een reguliere sportclub.

Ten eerste is het belangrijk dat de sporttrainer met de ouder(s) bespreekt wat wel en niet werkt voor het betreffende kind en waar hij/zij rekening mee moet houden. De ouders kennen het kind immers het beste en geen kind is hetzelfde. Wat werkt voor het ene kind met autisme, werkt niet automatisch voor elk kind.

Ten tweede is het belangrijk dat de trainer bereid is extra aandacht te geven aan het kind en dat hij/zij aandacht heeft voor een goede interactie tussen de kinderen in de groep.

Meer informatie en tips voor sporttrainers over sporten met autisme vindt u op de volgende websites:

Websites

www.uaanzet.nl Op deze website vindt u zeer uitgebreide informatie o.a. op het gebied van autisme en sport.

www.academievoorsportkader.nl Het NOC*NSF (bestaande uit het Nederlands Olympisch Comité (NOC) en Nederlandse Sport Federatie (NSF)) is een Nederlandse sportorganisatie en heeft als doel om (top)sport in Nederland te bevorderen.

De Academie voor Sportkader (ASK) is onderdeel van de unit Sportontwikkeling bij NOC*NSF. Zij bieden o.a. gratis scholing en een stappenplan op weg naar een autismevriendelijke sportvereniging.

www.vanuitautismebekeken.nl Op deze website vindt u o.a. de folder ‘autisme in de sport‘.

Zwemles

Als zweminstructeur is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

  • zorg voor een vaste structuur in de les, weinig fantasie opdrachten, wees duidelijk in de uitleg en heb vooral veel geduld;
  • In het zwembad hebben verschillende factoren invloed op het kind met autisme. Denk hierbij aan een nieuwe omgeving met veel prikkels (geluiden, bewegend water, weerkaatsend licht), de lesmethode van de zwemleerkracht, de groep waarin het kind les heeft en de eerder opgedane ervaring van het kind. Om beter contact te kunnen maken met het kind is het belangrijk om prikkels te minimaliseren, daar waar mogelijk;
  • Toon begrip voor het kind en sta open voor eventuele aanpassingen.

Zwemstuurkaarten kunnen een handig hulpmiddel zijn om meer duidelijkheid te creëren tijdens de zwemles. Voor meer informatie gaat u naar de website www.zwemstuurkaarten.nl.

Tip

Verwijs de sporttrainer van uw kind naar deze website of print deze pagina uit en geef deze aan de sporttrainer.

tips voor sporttrainers, hockey