Sportkeuze

Ieder kind met autisme is anders. Daarom bestaat er geen sport die voor alle kinderen met autisme geschikt is. Een aantal sporten zijn wel populair onder kinderen met autisme, namelijk individuele sporten zoals judo, paardrijden, atletiek, zwemmen en wielrennen. Welke punten zijn van belang bij het maken van een sportkeuze?

Kiest u voor regulier of aangepast sporten?

Voor kinderen met autisme kan zowel regulier als aangepast sporten een geschikte keuze zijn. Dat hangt af van uw kind, de sport, de vereniging enzovoort. Op de website www.autismewegwijzer.nl vindt u bij ‘Ondersteuning bij sport voor kinderen met autisme’ hulp bij het maken van een keuze hierin. Zie ook Sport speciaal voor kinderen met autisme op deze website.

Keuzehulp

Voor meer advies en een hulp bij het kiezen van een sport die bij uw kind past, gaat u naar de volgende websites: www.unieksporten.nl en www.sportkeuzeadvies.nl.

Is de keuze gemaakt? Volg dan eerst een vrijblijvende proeftraining!

Het is een goed idee om uw kind eerst een keer vrijblijvend mee te laten sporten. U kunt dan op het volgende letten:

  • Snapt uw kind wat er van hem/haar gevraagd wordt?
  • Kan uw kind het niveau fysiek aan?
  • Raakt uw kind overprikkeld?
  • Hoe gaan de andere kinderen met hem/haar om?
  • Heeft uw kind plezier?
  • Is er een ‘klik’ met de sportcoach?

U kunt altijd aan de sportcoach vragen of uw kind meerdere proeftrainingen mag volgen. Vaak is er wel begrip als u uitlegt dat uw kind meer tijd nodig heeft om te wennen en om in te kunnen schatten of de sport wel of niet bij hem/haar past.

Daarnaast zijn natuurlijk meer factoren belangrijk, zoals de omgeving waarin gesport wordt, de andere kinderen op de sportclub, enz.