Logeren/vakantie

De opvoeding van een kind met een ontwikkelingsstoornis vraagt veel van ouders. Om deze reden is het belangrijk dat ouders/opvoeders soms ontlast worden en kunnen bijtanken, zodat zij de zorg voor hun kind vol kunnen houden. Daarom is het fijn als uw kind af en toe kan gaan logeren of op vakantie kan gaan.

Misschien kan uw kind logeren bij familie of vrienden, maar dit is niet altijd mogelijk. Bovendien is het fijn als het logeren op structurele basis kan zijn, zodat u regelmatig ontlast wordt. In Noord-Holland vind u o.a. het volgende aanbod in logeermogelijkheden voor kinderen met autisme:

Logeren

Buurtgezinnen koppelt gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders met een groot hart die graag wat willen doen voor een ander gezin. Buurtgezinnen is actief in diverse gemeenten in Noord-Holland. Voor meer informatie gaat u naar de website www.buurtgezinnen.nl.

Carehouse biedt in de regio’s Haarlem en Hoorn o.a. logeeropvang en vakantieweken voor kinderen en jongeren met autisme en/of aanverwante stoornissen. Voor kinderen tot 12 jaar is er de afdeling Kidsathome, voor jongeren van 12-12 jaar kijkt u bij Workitout. Meer informatie vindt u op de website www.carehouse.nl.

Chancare biedt logeer – en dagopvang in Zwaagdijk. Daarnaast wordt er ook kleinschalige specialistische dagopvang / logeeropvang geboden in het ‘Ont-zorghuis’  voor kinderen in de leeftijd 0 jaar – 16 jaar. Voor meer informatie gaat u naar de website www.chantalschakelaar.nl.

Edulife Zorg en Welzijn biedt logeerweekeinden voor kinderen en jongeren met autisme in Purmerend. Voor meer info gaat u naar de website www.edulife.nl.

Esdégé-Reigersdaal biedt logeren in een logeergezin voor kinderen met een beperking. Voor meer informatie gaat u naar de website www.gezinsondersteuning.st-er.nl.

Jong-en-Aut biedt logeren doordeweeks en in het weekend in Zwanenburg. Voor meer informatie gaat u naar de website www.jongenaut.com.

Logeerhuis Melos biedt logeren in St. Maartensvlotbrug. Muziek en buitensport staan centraal in dit logeerhuis. Meer informatie vindt u op de website www.melos.nl.

Logeerpret biedt logeren in vakanties en weekenden in Eenigenburg, gemeente Schagen. Voor meer informatie gaat u naar de website www.logeerpret.nl.

Het Molenhuis van Queeste in Alkmaar biedt zeven dagen per week diverse opvangmogelijkheden voor kinderen en jongeren met een verstandelijke, sociaal emotionele en/of meervoudige beperking. Naast vijf logeerplekken, bieden ze ook dagopvang en buitenschoolse opvang. Meer informatie vindt u op de website www.raphaelstichting.nl/queeste.

Mirjam’s Eigenwijze is een kleinschalig logeergezin in Zuidschermer voor kinderen met autisme, achterstand in de ontwikkeling, ADHD en hechtingsstoornissen. Er is maximaal plek voor 3 kinderen. Meer informatie vindt u op de website www.mirjamseigenwijze.nl.

Paardenzorgboerderij Leestensch Hof in Wervershoof biedt logeeropvang in het weekend en vakanties. Meer informatie vindt u op de website www.paardenzorgboerderij.nl.

Stichting Wielewaal biedt logeerweekenden in De Rijp, Haarlem, Haarlemmerliede en Wijk aan zee voor kinderen vanaf 4 jaar met autisme en/of ADHD, een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Voor meer informatie kijkt u op de website www.wielewaal.nl.

Er zijn ook zorgboerderijen die logeren aanbieden voor kinderen met autisme. Hiervoor kijkt u bijvoorbeeld op de website www.zorgboeren.nl. Hier kunt u zoeken op ‘autisme’ en ‘logeren’. Ook via de kieswijzer op www.ikwilloeigoeiezorg.nl kunt u kiezen voor ‘uitgebreid zoeken’ en bij ‘soort activiteiten’ aangeven dat u zoekt naar ‘vakantie- en weekendopvang’.

Op de website www.helpenzorgen.nl vindt u onder het menu ‘Zoek in aanbod’ o.a. allerlei aanbod op het gebied van logeren en vakantie.

Tot slot kunt u nog de website www.nationalehulpgids.nl raadplegen en zoeken naar individuele begeleiders in uw omgeving die ook logeren aanbieden. Op deze website kunt u zoeken op plaats en afstand, type hulp (in dit geval kiest u voor de optie Logeerhuis), ervaring, leeftijdsgroep en kunt u aangeven wat voor type persoon u zoekt bij ‘persoonlijk’. U kunt er ook voor kiezen om een gratis hulpvraag te plaatsen.

Vakantie

Autstede organiseert weekenden voor kinderen met ASS en/of ADHD. Wat Autstede onderscheidt van andere initiatieven is dat ouders en broertjes/zusjes ook mee mogen. Kinderen en ouders verblijven afzonderlijk van elkaar op dezelfde locatie. De komende weekenden vinden plaats op de volgende locaties: 29 juni -1 juli 2018 – Koos Vorrinkhuis, Lage Vuursche – 21-23 september 2018 – De Bosbeek, Bennekom – 16-18 november 2018 – De Bosbeek, Bennekom (Moederweekend). Voor meer informatie gaat u naar de website www.autstede.nl.

Y kids, onderdeel van YMCA Nederland, biedt zomerkampen voor kinderen met ADHD en/of ASS. Voor meer informatie gaat u naar de website www.ykids.nl.

Stichting Wigwam biedt vakanties voor gezinnen met een kind met een beperking. Meer informatie vindt u op de website www.stichtingwigwam.nl.

Wintersport voor iedereen biedt ski- en snowboardlessen voor kinderen en jongeren met autisme, ADD en ADHD in Nederland, Oostenrijk en de Alpen. Voor meer informatie gaat u naar de website www.wintersportvooriedereen.com.

Voor meer vakanties voor kinderen met een vorm van autisme kunt u de vakantiewijzer van MEE raadplegen op de website www.meevakantiewijzer.nl. Hier vindt u vakanties in heel Nederland, maar ook in België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en meer.

Tips ter voorbereiding van de vakantie

Bekijk hier een filmpje van AutismeTV voor allerlei vakantietips!