Mantelzorg

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is. (bron: Wikipedia)

Ook als ouder van een kind met een beperking, bent u mantelzorger. U kunt ondersteuning krijgen van een mantelzorgmakelaar (of mantelzorgconsulent/- coach).

Mantelzorgmakelaar

Een mantelzorgmakelaar is iemand die regeltaken kan overnemen van mantelzorgers, zodat zij minder worden belast. De mantelzorgmakelaar heeft kennis van allerlei regelingen die voor mantelzorgers van belang zijn. Zo kan een mantelzorgmakelaar bijvoorbeeld helpen bij het aanvragen van een persoonsgebonden budget (pgb). Daarnaast kunt u hulp vragen bij het invullen van diverse formulieren, het opstellen van een bezwaarschrift en nog veel meer.

Verschillende gemeenten financieren deze kosten uit de Wmo-gelden. Hierdoor is de dienstverlening van de mantelzorgmakelaar in deze gemeenten gratis. Dit zijn o.a. de gemeenten Aalsmeer, Alkmaar, Amstelveen, Bergen, Haarlemmermeer, Heiloo, Den Helder, Heerhugowaard, Hollands Kroon, Ouderkerk a/d Amstel, Schagen en Uithoorn.

Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden ook de kosten van de mantelzorgmakelaar. Enkele verzekeraars vergoeden dit ook bij alleen een basisverzekering. Voor een lijst van zorgverzekeraars die deze kosten vergoeden gaat u naar de website www.mantelzorgmakelaar.nl. Op deze website vindt u nog veel meer informatie.

Vaak geldt bij de verzekeraars dat door hun telefonische hulpdesk wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor hulp door de mantelzorgmakelaar.

Regelingen voor mantelzorgers

Als mantelzorger heeft u recht op mantelzorgwaardering via de gemeente. Bij het Wmo-loket in uw gemeente (of via hun website) kunt u informeren hoe uw gemeente mantelzorg waardeert (de gemeente legt dit vast in haar verordening). Dit kan bijvoorbeeld door het geven van een financiële tegemoetkoming of een mantelzorgpas die korting geeft. Dit verschilt per gemeente.

Jaarlijks organiseren meerdere gemeenten op en rond 10 november (De Dag van de Mantelzorg) workshops en andere activiteiten om mantelzorgers te bedanken voor hun inzet.

Een aantal zorgverzekeraars vergoeden mantelzorgarrangementen, mantelzorgcursussen en vervangende mantelzorg. Informeer bij uw zorgverzekeraar welke vergoedingen zij bieden voor mantelzorgers.

Informatie voor mantelzorgers

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Voor alle informatie die voor u als mantelzorger van belang is, gaat u naar de website www.mantelzorg.nl.

Mantelzorgelijk is het grootste onafhankelijke platform voor en door mantelzorgers. Hier kunnen mantelzorgers hun kennis, ervaringen en gevoelens delen. Stichting Mantelzorgelijk zet zich in voor de belangen van mantelzorgers (en hun naaste omgeving) in Nederland. Voor meer informatie gaat u naar de website www.mantelzorgelijk.nl. (In de rode, rechter kolom op de startpagina vindt u onderaan het kopje TAGS. Klik hier ‘autisme’ aan en u vindt allerlei blogs over autisme.)

Op de website www.helpenzorgen.nl kunt u in het menu ‘Zoek in aanbod’ o.a. zoeken naar respijtzorg (vervangende zorg, zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft). Denk hierbij aan dagbesteding, logeeropvang, 1-op-1 begeleiding, etc. U kunt zoeken op doelgroep (bijv. autistische stoornis), voor welke leeftijd en het type zorg dat u zoekt. Verder biedt de website relevante informatie.

Het boekje Klein geluk voor de mantelzorger van Maria Grijpma en Inge Jager biedt veel praktische tips om u te helpen het mantelzorger beter vol te houden. Meer info vindt u op de website www.kleingeluk.nu.

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Voor andere vormen van ondersteuning die voor u als ouder of verzorger van een kind met autisme van belang kunnen zijn, gaat u naar het menu Ondersteuning.