Pillen slikken

Veel kinderen hebben moeite met pillen slikken. Als het gaat om medicatie die niet in zijn geheel doorgeslikt hoeft te worden is het vaak wel op te lossen. Op de pil mag dan gekauwd worden, deze kan in tweeën gebroken worden, verpulverd worden met een vijzel en oplossen in water, wat het doorslikken makkelijker maakt.

Het wordt lastiger als het kind bijvoorbeeld Concerta of andere medicatie moet slikken met een gereguleerde afgifte. Omdat deze medicatie in delen oplost, zodat het medicijn geleidelijk wordt opgenomen, is het noodzakelijk dat het in zijn geheel doorgeslikt wordt. Dit kan grotere problemen geven. Er zijn kinderen waarbij het slikken van deze medicatie echt niet lukt.

Wat kunt u dan doen?

Ten eerste is het belangrijk te weten wat de beste manier is om pillen te slikken. Ga daarvoor naar de website www.apotheek.nl. Hier kunt u met uw kind instructiefilmpjes bekijken voor het slikken van medicatie op 2 manieren.

Daarnaast is het belangrijk om er achter te komen waarom uw kind het moeilijk vindt om een pil door te slikken. Vindt uw kind de smaak van de pil vies? Vindt hij/zij het vervelend om een pil in de mond te hebben? Is het kind bang dat het kan stikken? Of wil uw kind het simpelweg niet?

Als het gaat om de vieze smaak, dan kunt u proberen om de pil met een lepel vla, yoghurt, slikgel (verkrijgbaar via de apotheek) of iets anders te geven wat uw kind lekker vindt. Lukt dit niet dan kunt u proberen om de pil in een lege capsule te doen (daardoor zit er geen vieze smaak meer aan de pil) en deze zo door te slikken. Lege capsules kunt u kopen via de apotheek, internet of apotheek van het ziekenhuis waar men nog zelf pillen maakt. Let er wel op dat de capsule de juiste maat heeft en de pil er in past.

Logopedie

Vindt uw kind het eng en is het bang om in de pil te stikken of gaat het kokhalzen als het een pil in de mond heeft, dan kunt u overwegen om met uw kind naar Logopedie te gaan. De logopedist is gespecialiseerd op dit gebied. Hij/zij kan uitleg geven over slikken: hoe dit gaat, wat er precies gebeurt en laten zien dat het echt geen probleem is om iets zo groot als een pil door te slikken en dat het kind zelfs dagelijks grotere dingen doorslikt zonder dat hij/zij dit weet! De logopedist kan met het kind oefenen en tips geven over de juiste manier van slikken en zo goede resultaten boeken met uw kind.

Maar… in sommige gevallen is ook logopedie niet de oplossing. Wat dan? Het kan soms zijn dat er geen duidelijke reden is waarom een kind geen pillen wil slikken en lukt het niet omdat het kind het simpelweg niet wil. Als dit het geval is, heeft het geen zin om door te gaan met oefenen en het is zeker geen goed idee om het pillen slikken te forceren. Leg dan duidelijk aan uw kind uit waarom het belangrijk is dat hij/zij deze pillen leert slikken, dat het juist voor het belang van het kind is en dat hij/zij het zelf moet willen. Is het kind niet gemotiveerd, dan zal het zeker niet slagen. Laat het dan een poosje rusten en probeer het na een tijdje weer opnieuw, als uw kind het ook weer wil proberen.