Hulpmiddelen

U vindt hier geen hulpmiddelen zoals pictogrammen of planborden, waarmee de meeste ouders wel bekend zijn. De focus ligt vooral op hulpmiddelen en tips die minder voor de hand liggen en/of moeilijker te vinden zijn.

Kinderen met autisme hebben vaak problemen met de zintuiglijke prikkelverwerking, waardoor ze bijvoorbeeld extra gevoelig zijn voor kleding (labels die kriebelen, sokken met vervelende naden, knellend elastiek of losse draadjes), geuren, geluiden enz. Ze kunnen moeite hebben met tanden poetsen, haren kammen en/of wassen, pillen slikken en nog veel meer.

Op deze pagina vindt u links naar websites die oplossingen bieden voor deze problemen, zoals bijvoorbeeld naadloze sokken of gehoorbeschermers. Daarnaast vindt u hier allerlei tips, bijvoorbeeld over hoe om te gaan met moeite bij pillen slikken.

Autipas

De Autipas is een pasje dat u kunt aanvragen bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Het is een hulpmiddel waarmee u kunt laten zien dat een persoon autisme heeft en kan helpen in lastige situaties. Het pasje zorgt voor begrip, verklaart het gedrag en geeft zelfvertrouwen aan de gebruiker. De autipas kunt u ook gebruiken bij een bezoek aan bijvoorbeeld een pretpark. Sommige parken geven korting aan de begeleider, geven extra uitleg of geven de gebruiker voorrang bij drukte. Voor meer informatie en aanvragen gaat u naar de website www.autisme.nl.

Autismepaspoort

Waar de Autipas geschikt is om in onverwachte situaties duidelijk te kunnen maken dat iemand autisme heeft, is het autismepaspoort bedoeld voor structurele omstandigheden. Autisme kan op veel verschillende manieren tot uiting komen. Met het autismepaspoort kunt u een leerkracht of werkgever laten weten hoe autisme zich bij de betreffende persoon uit, op welke gebieden hulp nodig is, waarvan het kind stress krijgt en hoe het ontspant.

Het autismepaspoort is een persoonlijk document, dat de ondersteuningsbehoeften van iemand met autisme overzichtelijk, op één dubbel A4-tje, in beeld brengt. Zo kan een leerkracht, hulpverlener of andere professional in één oogopslag zien waarmee hij of zij rekening moet houden. Daardoor zal een leerling of werknemer minder stress ontwikkelen, omdat hij niet wordt over- of ondervraagd.

Voor meer informatie en/of bestellen gaat u naar de website van de NVA www.autismen.nl.

Beloningskaarten e.d.

De website www.gratisbeloningskaart.nl biedt gratis beloningskaarten, aftelkalenders, dagritmekaarten en nog veel meer. U kunt deze gratis uitprinten en gebruiken bij de opvoeding van uw kind. Er worden ook handige tips gegeven.

Gesprekshulp voor op school

De gesprekshulp is een handige tool om aan de docent te vertellen hoe uw kind zich voelt en wat hij/zij nodig heeft op school. De gesprekshulp is een lijst met gesprekspunten over leren, denken en gedrag op school. Voor het samenstellen van een eigen persoonlijke gesprekshulp gaat u naar de website www.gesprekshulp.nl.

Handige apps

Op de website www.coach2care.nl vindt u 4 verschillende apps, ontwikkeld door het Leo Kannerhuis. Digitale coaches stimuleren zelfredzaamheid bij mensen met autisme in nieuwe situaties die onwennig, onduidelijk of stressvol kunnen zijn. Er zijn 4 coaches: de ovcoach, de schoolcoach, de studeercoach en de werkcoach.

DayMate is een app voor dagstructuur. Met behulp van handige iconen maak je makkelijk en snel een handig overzicht van wat je wanneer moet doen. Daymate is voor iedereen die wel eens gebrek aan structuur of overzicht ervaart en is gemaakt door Assist Helpt, experts op het gebied van ASS en autisme. Voor meer informatie gaat u naar de website www.daymate.nl.

Autiplan is een app voor meer structuur en overzicht. Je kunt eenvoudig duidelijke dag- en weekoverzichten maken met stappenplannen en pictogrammen. Meer informatie vindt u op de website www.autiplan.nl.

MijnEigenPlan is een online omgeving & app voor ondersteuning op het gebied van structuur & zelfredzaamheid, emotieregulatie en motivatie. Ga voor meer informatie naar de website www.mijneigenplan.nl.

Kinderen met autisme in het verkeer

Op de website van Veilig Verkeer Nederland www.vvv.nl vindt u een praktische handwijzer voor kinderen met autisme in het verkeer: VeiligVerkeerNederlandhandwijzerAutisme.pdf

Omgaan met geld

De gratis E learning ‘Smart met geld’ van MEE.nl, is een online leerprogramma voor kwetsbare jongeren om beter te leren omgaan met geld: https://e-learning.smartmetgeld.nl

Pillen slikken

Veel kinderen hebben moeite met pillen slikken. Meestal lukt het uiteindelijk wel na meerdere keren oefenen of na het opvolgen van de standaard tips, zoals innemen met een lepel vla of yoghurt of iets anders wat uw kind lekker vindt. Dit werkt echter niet bij alle kinderen. Heeft u een kind waarbij meer nodig is dan de standaard tips, lees dan hier verder!

Schoolagenda/huiswerkplanner

Speciaal voor kinderen die moeite hebben met plannen zijn er de volgende schoolagenda’s:

Tandarts

Naar de tandarts gaan, kan voor sommige kinderen problematisch zijn. U kunt dan naar een speciale kindertandarts gaan. De kindertandarts is er speciaal voor extreem bange kinderen, maar bijvoorbeeld ook voor kinderen met erg veel gaatjes die nog te jong zijn om uitgebreid behandeld te worden en kinderen met gedragsproblemen. Op de website www.zorgkaartnederland.nl vindt u een overzicht van kindertandartsen in Nederland.

Andere tandartsen met speciale begeleiding gericht op kinderen met autisme vindt u hier:

  • In Julianadorp is een tandarts die samenwerkt met een autismecoach om kinderen met autisme goed te kunnen helpen, website www.autismeindestoel.nl.
  • Advisium ‘s Heerenloo, meerder locaties (voor kinderen met autisme en een (licht) verstandelijke beperking), website advisium.sheerenloo.nl

Vakantie

Voor kinderen met autisme kan op vakantie gaan erg spannend zijn. Ze kunnen de reis moeilijk overzien en hebben vaak veel vragen en zorgen. Op vakantie is alles immers anders dan thuis. Het is belangrijk om uw kind goed voor te bereiden. De vakantieplanner van de website www.autismeacademie.nl (van www.mijndaginbeeld.nl) kan u helpen bij de voorbereiding van uw kind.

Een handig hulpmiddel voor rust op de achterbank: De Split and SitTM,  een cassette met daarin een scheidingswandje dat elke ouder of verzorger gemakkelijk kan opzetten in z’n eigen auto, waardoor u de achterbank in 2 delen kunt scheiden, zodat kinderen hun eigen ruimte hebben als ze daar behoefte aan hebben. Meer informatie vindt u op de website www.splitandsit.nl.

Op vakantie met de auto? Een autorit kan voor een kind heel lang duren. Hoe vaak krijg je dan niet de vraag: Hoe lang duurt het nog? Met de poster van www.psychogoed.nl laat je je kind elk uur een zonnetje afstrepen en zo is het duidelijker voor je kind hoe lang de rit nog duurt.

Op vakantie naar Vlaanderen? Steeds meer en meer Vlaamse musea, dierentuinen, hotels, etc. zetten in op autismevriendelijkheid. Toerisme voor Autisme ontwikkelde voor hen onder andere visuele stappenplannen die de bezoeker kan gebruiken om een daguitstap en/of vakantie voor te bereiden. Op de website www.toerismevoorautisme.be vindt u diverse autismevriendelijke attracties, leest u informatie over hun aanpassingen en kunt u het het visueel stappenplan downloaden.

18 jaar

Wanneer uw kind 18 jaar wordt, verandert er van alles en moeten allerlei dingen geregeld worden. Bij een jongere met een beperking komt daar vaak nog meer bij kijken dan bij andere jongeren.  Op de website www.mantelzorgcentrum.nl vindt u een document dat u hierbij kunt helpen.

Websites met hulpmiddelen

Wennen aan de brugklas

Bij voldoende aanmeldingen wordt door Mee & de Wering de cursus ‘Wennen aan de brugklas’ gegeven. Deze cursus is bedoeld voor kinderen uit groep 8 met autisme en een voorlopig advies voor VMBO-T, HAVO of VWO. Deze cursus wordt op eerdere locaties in Noord-Holland gegeven. Voor meer informatie bezoek je de website www.meewering.nl.

Vragen of Tips?

Heeft u na het lezen van deze pagina nog een vraag of heeft u tips die hier niet vermeld zijn, schroom dan niet om mij te mailen. Ik help u graag met zoeken en alle tips zijn welkom!