Andere opties om de ontwikkeling te stimuleren

Naast de reguliere hulp voor uw kind, zijn er nog andere opties om de ontwikkeling te stimuleren. Hier vindt u een beschrijving van de diverse mogelijkheden.

Mindfulness

Mindfulness kan zowel ouders als kinderen helpen; het leert u beter omgaan met onder andere stress en piekeren door met aandacht in het hier en nu te zijn.

Bij kinderen en jongeren met autisme kan mindfulness de aandacht en concentratie verbeteren, stress verminderen, zorgen voor meer rust in het hoofd, piekeren of vastzitten in gedachtepatronen verminderen, zorgen voor een betere nachtrust en minder heftige reacties bij boosheid. Het kan ouders helpen om op een rustige, onbevooroordeelde manier met problemen of lastig gedrag van hun kinderen om te gaan en zo minder stress te ervaren.

De Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar de effecten van MYmind mindfulness training (UvaMinds Academisch behandelcentrum ouder en kind) bij zowel kinderen en jongeren met autisme als hun ouders. Meer hierover leest u op de website van UvaMinds www.uvaminds.nl.

Meer lezen over mindfulness bij Autisme? Ga dan naar de website www.mindfulnessbijautisme.nl. Deze website is specifiek gericht op volwassenen met autisme, maar toch is het zinvol om deze website te bekijken. Ook het boek ‘Mindful opvoeden van kinderen met ADHD’ van Mark Bertin is een aanrader.

Ouders kunnen een Mindfulness training volgen bijvoorbeeld bij MEE & de Wering in Alkmaar. Deze training wordt gesubsidieerd en vooraf heeft u een intakegesprek om te kijken of u in aanmerking komt voor deze training. De opvoeding van een kind met een beperking is meestal voldoende indicatie. Meer informatie vindt u op de website www.meewering.nl. Een cursus Mindfulness wordt ook door sommige zorgverzekeraars vergoed. Het ‘Mindfulness Doeboek’ van Eva Brobbel is een goed boek om zelf met mindfulness aan de slag te gaan.

Voor Mindfulness kindertrainers gaat u naar de website www.elinesnel.com waar u kunt zoeken naar trainers bij u in de buurt.

Contextuele hulpverlening en therapie

Bij deze vorm van hulpverlening is er oog voor het hele gezin. De hulpverlening kan praktische tips bevatten, gericht op de ontwikkeling van het kind, maar er wordt ook gekeken naar wat autisme betekent voor ieder gezinslid. Welke invloed dit heeft op degene die extra zorg nodig heeft, maar ook op de ouders, broertjes en zusjes. Contextuele therapie richt zich op de balans in het gezin, maakt het geven en ontvangen zichtbaar, waardoor er ruimte komt voor een andere manier van verbinden met elkaar. In Noord-Holland wordt deze vorm van hulpverlening o.a. geboden door Praktijk voor Contextuele Hulpverlening Ester (in de omgeving van Heerhugowaard, Langedijk, Bergen, Schoorl, Egmond en Schagen).

Equitherapie

Therapie of coaching met paarden (ook wel equitherapie genoemd) kan tot hele positieve effecten leiden bij kinderen met autisme. Het is een zeer effectieve therapievorm om de ontwikkeling van kinderen op sociaal, psychomotorisch, emotioneel of cognitief niveau te bevorderen. Het paard werkt daarbij mee als “co-therapeut”.

Lees meer over equitherapie op de website www.equitherapie.org. Voor meer informatie over de positieve effecten door contact met paarden gaat u naar Paardrijden.

Adressen voor equitherapie in Noord-Holland:

Haptonomie

Haptonomie is de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. In de therapie staat de gevoelsbeleving van de cliënt en hoe hij omgaat met zichzelf en anderen centraal. (bron: Wikipedia)

Bij haptotherapie leert het kind door middel van spelletjes en oefeningen met materialen, zoals ballen, hoepels en balanceerplank, zichzelf en de wereld ontdekken.

Haptotherapie kan helpen bij kinderen en jongeren met:

 • Concentratieproblemen, hyperactiviteit
 • (Faal)angst, onverklaarbare lichamelijke klachten
 • Gedragsproblemen, verwerkingsproblematiek
 • Ondersteuning bij ontwikkelingsproblematiek (ADHD, Autisme)
 • Hechtingsproblemen of opvoedingsvragen

Adressen van haptonomen in Noord-Holland vindt u op de website www.allehaptonomen.nl. Informatie over vergoeding van haptotherapie vindt u op de website www.haptotherapeuten-vvh.nl.

Muziekles

Het bespelen van een muziekinstrument blijkt veel positieve effecten te hebben voor kinderen met autisme. Voor meer informatie gaat u naar ‘Muziek‘.

Muziektherapie

Bij muziektherapie worden nieuwe vaardigheden aangeleerd m.b.v. muziek. Muziektherapie is een vorm van hulpverlening waarbij muziek of muziekinstrumenten gebruikt worden. Het doel is om verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie te bevorderen op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied. Meer informatie over muziektherapie vindt u onder het submenu ‘Muziek‘ en op de website van de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie www.nvvmt.nl

Sport

Sporten kan ook een hele positieve invloed hebben op de ontwikkeling van uw kind. Meer daarover leest u onder het menu Sport.

Voor ouders en verzorgers

Naast ontwikkeling gericht op het kind is het natuurlijk ook belangrijk dat u als ouder over voldoende kennis beschikt om uw kind zo goed mogelijk te helpen. U kunt bijvoorbeeld boeken lezen en cursussen of trainingen volgen. Hier volgen een aantal tips:

 • Cursussen van MEE & de Wering, zoals bijvoorbeeld ‘autisme voor grootouders’, website www.meewering.nl
 • Cursus Ouderpower van oudervereniging Balans en de NVA, website www.balansacademy.nl
 • Online training via de website www.autisme-specialist.nl
 • www.ontdekautisme.nl
 • www.intoautisme.nl
 • www.geefmede5.nl, o.a. boeken, lezingen en cursussen
 • Het boek ‘Autisme vanuit een ontwikkelingsperspectief’ van Martine F. Delfos & Norbert Groot
 • ‘B-You Coaching en Training’ geeft coaching aan ouders van speciale kinderen in Heiloo en omgeving. Voor meer informatie gaat u naar de website www.byoucoaching.nl
 • Cursus Contactgericht Spelen en Leren, website www.horison.nl en het boek ‘Houvast, Contactgericht spelen en leren met kinderen in het autistisch spectrum’ van Anneke Groot
 • Training ‘Door tekenen beter communiceren met kinderen met autisme’. Door te communiceren met tekeningen geef je kinderen met autisme overzicht. Het tekenen geeft ze de tijd om de informatie te verwerken. Voor meer informatie en gratis downloads gaat u naar de website www.tekenenenautisme.nl