Initiatieven voor thuiszitters

Voor sommige kinderen met autisme is het helaas (tijdelijk) niet mogelijk om deel te nemen aan het regulier of speciaal onderwijs. Vaak is er bij deze kinderen sprake van complexe problematiek. Het probleem van thuiszitters of uitvallers is een ieder wel bekend, want het is vaak in het nieuws. Natuurlijk is het geen goede situatie als uw kind de hele dag thuis zit. Daarom zijn er initiatieven voor thuiszitters, plekken waar kinderen en jongeren die niet naar school gaan, terecht kunnen. Soms is dit een plek voor enkele uren in de week, soms voor meerdere dagen.

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” content_alignment_medium=”” content_alignment_small=”” content_alignment=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” font_size=”” fusion_font_family_text_font=”” fusion_font_variant_text_font=”” line_height=”” letter_spacing=”” text_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Individueel onderwijs

Ondanks dat het niet lukt om naar school te gaan, is het natuurlijk wenselijk dat uw kind (zo mogelijk) wel onderwijs volgt. Daarom vindt u hier enkele mogelijkheden voor individueel onderwijs:

Regio Noord-Holland

Het Autisme Centrum Noord-Holland is een unieke ontwikkelplek voor kinderen met autisme en een (vermoeden van een) verstandelijke beperking die om welke reden dan ook niet naar school kunnen. Het centrum biedt zorg in combinatie met onderwijs op locatie ‘de Boog’ in Heerhugowaard. Er wordt intensieve, individuele begeleiding geboden en een onderwijspakket op maat voor elk kind. De zorg en begeleiding wordt gedaan door Esdégé-Reigersdaal. Heliomare verzorgt het onderwijs. Meer info vindt u op de website www.heliomare.nl.

Stichting PROV Jeugd en Gezin in Opmeer biedt o.a. individuele ondersteuning in onderwijs en zorg voor kinderen en jongeren met autisme die niet naar school gaan.
Meer informatie vindt u op de website www.stichtingprovjeugdengezin.nl.

Stichting KLOTS Kinderen Leren Ontwikkelen Thuis & op School in Avenhorn biedt o.a. ambulante begeleiding thuis en/of op school en dagbesteding. Voor meer informatie gaat u naar de website www.stichtingklots.nl.

Zorgboerderij Leestensch Hof in Wervershoof biedt een onderwijsprogramma in combinatie met zorg. Dit programma is voor kinderen en jongeren met autisme waarvoor het niet mogelijk is om deel te nemen aan het regulier of speciaal onderwijs. Voor meer informatie gaat u naar de website www.paardenzorgboerderij.nl.

Landelijk:

Naast initiatieven voor thuiszitters in de regio, zijn er ook landelijke initiatieven die wellicht een optie kunnen zijn voor uw kind:

IVIO@School is er voor kinderen waarbij het niet lukt om onderwijs te volgen op school. De leerling kan via IVIO@school het onderwijs (gedeeltelijk) thuis volgen voor een bepaalde periode. Het kind moet wel ingeschreven staan bij een school. Deze school houdt het bevoegd schoolgezag en blijft verantwoordelijk voor het onderwijs aan haar leerling, ook als dat wordt ingekocht bij IVIO@School. IVIO@School biedt basisonderwijs en voortgezet onderwijs (VMBO-TL, HAVO EN VWO). Voor meer informatie gaat u naar de website www.ivioschool.nl.

OPaZ Programma Ondersteuning Passend Zorgaanbod is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. OpaZ zoekt structurele oplossingen die de zoektocht naar passende zorg bij complexe zorgvragen makkelijker maken. Op de website www.opaz.info vindt u o.a. een overzicht van initiatieven voor leerlingen die geen passend onderwijs krijgen.

Dagbesteding

Als onderwijs echt helemaal (tijdelijk) niet lukt, is dagbesteding mogelijk een oplossing. Een leuke plek waar uw kind even niets moet, tot rust kan komen, en weer plezier kan krijgen in de dingen die hij/zij doet.

Maar het vinden van een leuke dagbesteding voor een kind met autisme voor meerdere dagen of dagdelen kan lastig zijn. Daarom vindt u op deze pagina een aantal vormen van dagbesteding die mogelijk geschikt zijn voor uw kind.

Zorgboerderij

De meest voor de hand liggende vorm van dagbesteding is een zorgboerderij. Er zijn allerlei zorgboerderijen in Noord-Holland die dagbesteding aanbieden. Zo zijn er zorgboerderijen waar men zich bezig houdt met de verzorging van dieren zoals koeien en paarden. Andere zorgboerderijen bieden meer activiteiten zoals bijvoorbeeld tuinieren. Op de pagina Zorgboerderij leest u hier meer over en vindt u ook de websites waar u kunt zoeken naar een geschikte zorgboerderij voor uw kind.

Andere vormen van dagbesteding

Naast dagbesteding op een zorgboerderij zijn er ook nog andere vormen van dagbesteding. Deze worden hieronder vermeld. Voor meer informatie over deze dagbesteding, volgt u de link naar de vermelde websites.

De Vrolijke Boekenwurm, een kinderboekenwinkel in het centrum van Alkmaar, biedt op kleine schaal dagbesteding aan o.a. jongeren met autisme. Meer informatie vindt u op de website www.devrolijkeboekenwurm.nl

Jongerenloopbaancentrum Voor-werk in Heerhugowaard biedt jongeren van 16 jaar tot 23 jaar, die geen aansluiting hebben bij onderwijs, een dagelijks individueel programma ter voorbereiding op opleiding, stage of werk. Jongeren met weinig motivatie worden actief benaderd. Meer informatie vindt u op de website www.parlan.nl.

Bij Stichting Zebra-Zorg in Vogelenzang (omgeving Haarlem) worden kinderen, jongeren en volwassenen (weer) verbonden met de natuur. Dat doen zij met hulp van boerderijdieren. In de professionele begeleiding, coaching en trainingen staan dieren vaak centraal. Voor meer info gaat u naar www.zebrazorg.nl.

Spot Atelier in de oude binnenstad van Alkmaar biedt dagbesteding als winkelmedewerker en/of creatieve maker. Meer informatie vindt u op de website www.spotatelier.nl.

Coaching

FLOOR jongerencoaching ondersteunt jongeren (15-30 jaar) die niet de standaardroute lopen bij het maken en uitvoeren van hun toekomstplannen. De FLOOR jongerencoach werkt op vrijwillige basis en helpt de jongere om te ontdekken waar het goed in is en blij van wordt. Samen maken ze een toekomstplan, aansluitend op het niveau, karakter en de levensfase van de jongere. Voor meer informatie gaat u naar de website www.floorjongerencoaching.nl